15. avgust 2009.

 
 

Psihomodo Pop
Orthodox Celts
14. avgust 2009.
Belgrade Beer Fest


 
 

Za razliku od drugog dana, kada su bile nesnosne gužve na koncertima Darka Rundeka i Cargo orkestra kao i Rambo Amadeusa, večeras je bilo podnošljivo doći i odgledati nastup dva headlinera treće večeri: grupa Psihomodo Pop i Orthodox Celts.

Davor Gobac je prethodnog dana rekao da će njihov nastup biti "ludnica", pa smo došli da se uverimo u istinitost te najave. Psihomodo Pop su na vreme - tačno u 22.00h počeli silovito svoj nastup, a vaši izveštači su se kradom umuvali u prve redove, međ’publiku. Videlo se da je pivo obuzelo dobar deo dotičnih pa su s vremena na vreme letele čaše sa pivom iz publike, ka bini, ali obzirom na udaljenost i nepreciznost veselih šaljivdžija, izvođači na sceni su bili na sigurnom.
Gobac je u svom stilu najavio novi album Jeee Jeee Jeee kojeg je grupa promovisala dan ranije na konferenciji za štampu. Takođe je spomenuo da pola publike sigurno nije bilo ni rođeno kada su oni počinjali sa radom.
Bend je žestoko prašio "Nema nje", "Frida", "Ja volim samo sebe" i ostale hitove grupe. Bilo je zanimljivo videti Kuzmu (nekad davno originalnog člana grupe Film) kako svira klavijature i saksofon sa Psihomodo Pop. Ni ostali članovi se nimalo nisu štedeli, pa je postignuta jako dobra, energična atmosfera koju je naravno podgrevao Gobac svojim scenskim nastupom, podsećajući na momente na svog idola, Iggy Popa.



"Osjećam se haj" je dobro opisivo atmosferu, a Gobac je predstavio novu pesmu "Totalno sam lud". Pa nije baš bio totalno, ali svojim skakanjem, hodanjem na sve četiri i bacanjem na pod je podgrevao to mišljenje. Ni sledeća kompozicija "Pinokio" nije nas razuverila da je grupa prilično otkačena. Gobac je za sve ove godine postao profesionalac, no ima tu kod njega još žara. Činjenica da se nije skinuo je malo razočarala ženski deo publike, ali ne može se svima udovoljiti!
Između pesama Gobac je animirao publiku pričom i vicevima tipa "Zašto su 3 praščića tužna? - Zato što su im roditelji svinje!" i sličnim pošalicama.
Naslovi sledećih pesama nisu obećavali filozofsko prosvetljenje - "Natrag u garažu", "Ramona" i pogotovo "Starfucker" (sa svojim referencama na The Rolling Stones).
Situacija se "pogoršava" sa pesmom "Boing 747" za koju bi naivan slušalac pomislio da je o avionu i poljoprivredi, kad ono opa, o rolanju (roll roll roll …) džointa veličine Boinga. Eto, čovek se uči dok je živ!
Grupa je završila nastup jednim od svojih najvećih hitova "Sexy magazin" kada im se pridružila i čitava publika. 70 minuta svirke i to žestoke i momci odoše. Možemo reći da je Gobac, održao reč !!!!!



Malo dužu pauzu, do nastupa Otrthodox Celtsa smo iskoristili za rezimiranje ovoga koncerta i jučerašnjih nastupa Darka Rundeka i Ramba Amadeusa, pa nismo primetili da je pristigla gomila nove publike, od 12 pa do 17godina, a zamislite ne sviraju Prodigy!

Aca Seltik i šestočlana grupa: Džekac - bubanj, Gruja - bas, Vlada - gitara, Lale - mandola, Fotke-uleian pipes i  Nidža - violina su stupili na scenu malo posle 23.30 i sa brzom izmenom hitova i irskih standarda oduševili mlađanu publiku koja je skakala, plesala i penjala se na ramena svojih drugova. Usled skakanja i guranja u publici podigla se velika prašina, na šta je Aca prokomentariso da je on odavno govorio da je ovaj prostor trebalo popločati i to irskim kamenom, kao donacijom !!!
Vaš izveštač je uživao uz "Green Roses", "Nancy Whiskey", "The Irish Rover", "Rocky Road to Dublin" i ostale pesme. Celts su besprekorno i nadahnuto svirali, a  Aca je kao i uvek bio dobar vokal i jako dobar šoumen, iako po sopstvenom priznanju, nije hteo da priča viceve, pošto "čovek mora da zna svoje domete!". Povike "Aco, jedini si!" verovatno i nije čuo! Svoje raspoloženje publika je pored skakanjem, guranjem i vrištanjem pokazivala i bacanjem čaša sa pivom pa smo morali da zaštitimo fotoaparate od "pivske kiše".



Redari su uglavnom bili mirni i reagovali su retko, mahom vraćali raspaljene tinejdžere u publiku.
Aca i grupa su maestralno svirali instrumentale (Vlada i posebno Nidža su bili savršeni!), Far Away tradicionale, da bi završili sa po Acinim rečima "The Bloody Fucking " - "Drinking Song".
Poštujući satnicu i zahvaljujući se raspamećenoj publici grupa se poklonila pokazujući vrlo visok nivo muziciranja, nastupa i izuzetno pozitivne energije. To je bio zaista izuzetno kvalitetan i energetski nabijen nastup, i spada u najbolje koncerte ovogodišnjeg Belgrade Beer Festa!

Tekst - Slobodan Vlaketić

Foto - Nebojša Mićković


 
 

koncerti

U2
Stadion Maksimir
Zagreb

10.08.09.




09.08.09.




Novobeogradsko leto 2009

Tanja Jovićević & R. Bitch
08.08.09. Novi Beograd




Novobeogradsko leto 2009

Dado Topić
01.08.09. Novi Beograd